> Rondje boeken bezorgen | De macht van Facebook

Rondje boeken bezorgen

Woensdag 15 maart 2012 mocht ik bij drukkerij Wilco in Amersfoort 'het dikke Facebook' ophalen. Daarmee in het autootje naar Amsterdam om het uit te delen.

Op zaterdag 10 maart al opende Wilco de poort zelfs letterlijk voor me om de kersverse paperback versie op te halen, waarvan het eerste exemplaar ging naar broer en schoonzus in Deventer. All in the family.

Naar Amsterdam dus gisteren, beginnend in Oost bij het complex van (nu) De Persgroep met tien pakketten voor redacteuren van Volkskrant, NRC, Trouw en Parool; voor recensenten en economieredacteuren. Met de gebruikelijke vrees voor etc.

Vervolgens naar de NVJ voor een bespreking over internetjournalistiek met Wilma Haan (Nu.nl), Jisca Cohen, Bas de Vries (NOS), (de) Brenno de Winter en natuurlijk de onvolprezen NVJ-chef Thomas Bruning. Inspirerend en ook 'deja vu', dus laat de jonge garde fris van de lever de NVJ-club digitaal in de vaart der volkeren omhoog stuwen. Thomas kocht even twee 'Dikke Faceboeken', chapeau!

Toen naar BNR Nieuwradio, zie de post daarover en naar de bovenstebeste ex-collega's Theo Hylkema en Hans Post van Entopic in De Lairessestraat waarvan ik ooit medeoprichter was en dat tot bloei kwam sinds mijn vertrek ;-) Probeerde hen nu te overtuigen dat het boek perfect is om aan klanten uit te delen. Theo was de eerste koper van de paperback vorige week. De ondertitel trok hem ook. Boeiend gesprek over hun en mijn ondernemerschap. 

Vervolgens in gezwinde spoed naar de vrienden voor altijd van Ehio Media om boeken uit te delen. Eelco Kraefft trof ik nog net, met de jas aan. Die nam gewoon het hele dikke boek mee in zijn rugzak - als dat maar goed afgelopen is. Eelco leest graag en goed!

Helaas trof ik Paul de Beer net niet meer aan, de onvolprezen maker van deze website en technische old soldier die echt weet hoe het internet werkt. Steeds meer klanten ontdekken de kracht van Paul en Eelco, eerlijke kerels. Nog even Frank Schalken van E-hulp gesproken.

En toen weer als een speer op de vouwfiets achter uit de auto naar de Herengracht voor een warm welkom door Marcel van der Heijden die als echte Facebook-deskundige met zijn a friend of mine. Hij was de jongste bron voor de boeken, deskundig. Marcel nam de 'dikke' niet mee de trein in, maar had even genoeg aan de 'dunne', nou ja, nog 250 pagina's. Marcel vertelde dat het bedrijf groeit als kool.

Weer op het fietsje terug, traag peddelend over de Amsterdamse grachten. Wat een genot is dat toch, rustgevend na een hectische dag. En dan moet de zomer nog komen.

Natuurlijk even langs bij Vincent Everts. Hij was net terug uit Texas van de SXSW en voor hem bestaat er domweg niet zoiets als een jetlag. Was weer vol energie in de weer, kinderen in bad doen, leuk babbelend met de kleintjes en daarnaast even multitasken op het scherm.

Vincent maakte snel maaktedirect bijgaand plaatje. En hij hield een vurig pleidooi voor het uitgeven van e-boeken. Natuurlijk worden die geript en gepikt, maar dat deert de verkoop niet volgens Vincent. Hij overtuigde me, maar van het e-boek had ik nog geen exemplaar met een persoonlijke boodschap kunnen geven. (Gat in de markt?).

Daarop naar het laatste station, Sak van den Boom in Heemstede. Inmiddels was het donker. Dit werd het kortste onverwachte bezoek van een geweldige dag papier rondbrengen. Heel ouderwets natuurlijk, maar Vincent ging ook nog heel ouderwets met het vliegtuig naar de VS om digitale dingen te bekijken en beluisteren.

Onderweg hoorde ik op de radio in het programma Kunststof Gerrit Komrij, toevallig de man die ik het meest citeer in m'n boek. Met zijn instemming natuurlijk. Ik ga zijn nieuwe roman De loopjongen lezen, nu er weer tijd voor is.

De dag van gisteren herinnerde me aan 33 jaar geleden toen ik als 19-jarige nog de kranten bezorgde waarin ik m'n eerste artikelen had geschreven, de Zoetermeersche Courant met Haagsche Courant en Rotterdams Nieuwsblad bezorgd. In m'n tas zaten ook De Rotterdammer, Het Vrije Volk, een paar jaar eerder nog kwaliteitskrant De Tijd. Vergane titels.

Ach ja, das war einmal. Zo besefte ik ook gisteren dat het de waarschijnlijk de allerlaatste keer was dat ik zoveel papieren boeken verdeelde op één dag. Maar juist om die reden boeit het me om nu zelf het hele traject te leiden. Misschien lukt het,  with al little - big- help of my friends.

Dus de dag toch beëindigd met serieus overleg met Jitske van Elikser, over de pallets en het e-boek. Handel is niet mild, Jitske gelukkig wel...

Rubrieken: 1